Изследователи от САЩ се натъкнаха на новородена гигантска планета в близост

...
Изследователи от САЩ се натъкнаха на новородена гигантска планета в близост
Коментари Харесай

Откриха новородена гигантска планета близо до Земята

Изследователи от Съединени американски щати се натъкнаха на новородена гигантска планета наоколо до Земята, обикаляща в орбита към млада звезда, съобщи CNN.

Обектът, кръстен 2MASS 1155-7919 b, се намира на 330 светлини години от нас, което го прави най-близкия по рода си, следен в миналото. Откривателите му са от Рочестърския институт и са употребявали данни, събирани от галактическата обсерватория „ Гая “ на Европейската галактическа организация. Според тях планетата е 10 пъти по-тежка от най-голямата в Слънчевата система – Сатурн.

Звездата, към която тя обикаля, е на 5 млн. години или 10 хиляди пъти по-млада от Слънцето. Разстоянието сред тях се равнява на 600 пъти повече от това сред Слънцето и Земята, което озадачава учените, само че в това време е добра база да научат повече за орбитите на планетите колоси.

Размерите ѝ навеждат учените на мисълта, че тя се е формирала относително скоро. Планетата 2MASS 1155-7919 b орбитира към звезда на 5 милиона години, която е хиляди пъти по-млада от Слънцето. 

Изследователите са разкрили и нещо извънредно - планетата е отдалечена на голямо разстояние от звездата - към 600 пъти по-голямо от това сред Земята и Слънцето. 

Специалистите се надяват, че бъдещите наблюдения ще разкрият загадката по какъв начин планетата се е озовала толкоз надалеч от звездата. Това ще им помогне да научат повече за орбитите на солидни планети.

Само по себе си откритието оказва помощ на астрономите да изследват процеса на образуване на газови колоси

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР